Yvonne Esser

Tel: 06-42 17 96 96
E-mail: yvonne.yoga@zonnet.nl
www.yoga-aot-maarssen.nl

‘Veel klachten en problemen hangen samen met een te hoog spanningsniveau en reageren goed op ontspanning’.

Yvonne – Adem- en Ontspanningstherapeut en docent AOT – is van oorsprong yogadocent. In het lesgeven kwam ze erachter dat ontspannen in groepsverband niet voor iedereen haalbaar is.
“De mensen die er de meeste behoefte aan hebben, hebben er juist de meeste moeite mee”.
Na diverse cursussen en opleidingen op het gebied van psychologie, lichaamswerk en yoga vond ze in de methode Van Dixhoorn wat ze zocht: een op maat gesneden behandeling – aangepast aan de ervaringen en behoeftes van de cliënt.
Bij Adem- en Ontspanningstherapie bepaalt de therapeut het verloop van de behandeling niet op voorhand; ook heeft hij geen vast oefenschema voor ogen. Er wordt samen met de cliënt gezocht naar de beste manier om te ontspannen. De therapeut reikt mogelijkheden aan, waarmee de cliënt zelf opnieuw kan ontdekken wat hij of zij nodig heeft. Deze manier van werken is ‘een verademing voor therapeut en cliënt’. Er hoeft niets bereikt te worden.
“In principe weten we allemaal wat we nodig hebben, maar in de drukte van alledag zijn we het vermogen om contact met onszelf te houden soms kwijt geraakt. Met AOT kunnen we ons weer bewust worden hoe we in gesprek met onszelf kunnen blijven; we komen weer thuis bij onszelf”.
De begeleiding van de ervaringen en het betekenis geven in het dagelijkse leven zijn belangrijke onderdelen in de therapie.

Door ontspanning en voldoende rust nemen is ons systeem beter in staat te herstellen van activiteiten en nieuwe energie op te doen. Spanningsgerelateerde klachten zullen hierop reageren en de belastbaarheid kan toenemen.
Na 4 bijeenkomsten vindt er een evaluatie plaats in welke mate ontspannen lukt en of de klachten reageren op het verlaagde spanningsniveau. Als de serie van 4 keer voldoende is om er zelf mee aan de slag te gaan of als er geen ingang voor spanningsregulatie wordt gevonden, wordt de behandeling gestopt; soms is een vervolgtraject van 4-6 keer gewenst.
Er bestaat een mogelijkheid om de vaardigheid te vergroten in een kleine yogagroep (maximaal 7 mensen). Deze yogalessen sluiten goed aan bij de individuele behandelingen Adem- en Ontspanningstherapie methode Van Dixhoorn.